Boston is een geweldige stad met honderden universiteiten waaronder de Massachusetts Institute of Technology (MIT) en Harvard-universiteit.  De prestigieuze Harvard Medical School is de beste geneeskunde faculteit ter wereld met een rijke geschiedenis, gelegen in de Longwood Medical and Academic Area. De Longwood area is een enorme medische wijk waar elke zorgverlener kippenvel van krijgt en waarin de aan Harvard Medical School geaffilieerde ziekenhuizen zoals Beth Israel, Childrens Hospital, Harvard Cancer Institute en Brigham and Womens Hospital zich hebben gevestigd.

De Brigham and Women’s Hospital trekt jaarlijks vele (inter)nationale topartsen, topwetenschappers en patiënten die op zoek zijn naar behandeling voor hun meest complexe ziektes. Aan deze ziekenhuis heb ik de afgelopen 5

maanden medisch onderzoek verricht op de afdeling neurochirurgie. Deze afdeling beschikt over de meest geavanceerde technieken die worden gebruikt tijdens operaties waar andere medische centra nog geen gebruik van maken zoals een intra-operatieve MRI, wakkere hersenoperaties, functionele MRI en diffusion tensor MRI.

Ik was benieuwd of deze technieken daadwerkelijk nuttig waren om meer hersentumoren te verwijderen bij patiënten. Hiervoor heb ik 128 operaties met elkaar vergeleken die werden verricht aan de Brigham’s Hospital gedurende de afgelopen 8 jaar. Uit dit onderzoek bleek dat bij het verrichten van wakkere operaties in combinatie met functionele MRI en diffusion tensor MRI significant meer tumor werd weggehaald bij patienten. In een vervolgonderzoek zullen we kijken of deze patiënten ook langer en gezonder leven nadat zij deze operaties hebben gehad.

Dit onderzoek is verricht door Fatih Incekara et al. aan de Brigham and Women’s Hospital, Harvard Medical School in samenwerking met het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam en is mede gesponsord door stichting Sanitas. De resultaten van dit onderzoek zullen binnenkort gepubliceerd worden in een medisch tijdschrift.

Fatih Incekara 5e jaars geneeskundestudent, Erasmus Medisch Centrum